Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

«Βλέπω το παρελθόν σου»!





Με αυτή την «μυστηριώδη» φράση κλείσαμε τον φετινό κύκλο επισκέψεων της τρίτης γυμνασίου στην Εστία Γνώσης που φιλοξενείται στο Κόκκινο Σπίτι της Χαλκίδας!

Ο κ Αντώνιος Αντωνίου Διδάκτορας Αστροφυσικής και Μαθηματικός μας μίλησε για τον ήλιο και το ηλιακό μας σύστημα για το σύμπαν και τον χρόνο..Και κάπου εκεί ξεκίνησε μια ζωηρή συζήτηση.. «πότε ξεκίνησε ο χρόνος ;» «τι ηλικία έχει το σύμπαν;» «πώς το ξέρουμε αυτό;» Και έτσι μιλώντας για τον χρόνο, μάθαμε πως τα αστέρια που βλέπουμε σήμερα είναι όπως ήταν στο παρελθόν, μιας και το φως τους χρειάζεται πολλές χιλιάδες, εκατομμύρια ίσως και δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει σε μας… Και αυτό επειδή τα αστέρια που βλέπουμε στον ουρανό μπορεί να απέχουν μυριάδες χιλιόμετρα… ασύλληπτες αποστάσεις για τον ανθρώπινο νου που ακόμη και το φως που τρέχει τόσο γρήγορα αργεί εκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη γη! Ακόμη, μιλώντας για τον ήλιο εντυπωσιαστήκαμε όταν είδαμε αναπαράσταση του ηλιακού ανέμου και πώς αυτός απωθείται από το γήινο μαγνητικό πεδίο, παγιδεύοντας ένα μικρό ποσοστό φορτισμένων σωματιδίων στους πόλους της γης δημιουργώντας το μοναδικό φαινόμενο του βόρειου ή νότιου σέλαος (Aurora Borealis ή Australis). Δυστυχώς μόνο, που δεν μπορέσαμε να δούμε με το τηλεσκόπιο τις κηλίδες του ήλιου μιας και ο καιρός ήταν βροχερός! Μετά το καθιερωμένο διάλειμμα και το κέρασμα, περάσαμε στον επάνω όροφο όπου μας υποδέχτηκε ο κ Ευάγγελος Σουμπάκας Φυσικός και ασχοληθήκαμε παίζοντας με παιχνίδια που βασίζονταν στη μαθηματική λογική. Εντυπωσιακή και απλή ήταν η απόδειξη του Πυθαγόρειου Θεωρήματος αλλά και ο υπολογισμός των άσπρων χαντρών με στατιστικό τρόπο …

Κλείνοντας, θα ήθελα να σχολιάσω, πως είναι καιρός οι μαθητές να αποβάλλουν την πρόληψη ότι οι φυσικές επιστήμες είναι δυσνόητες και ίσως ανιαρές και ένα βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η ενσωμάτωση στην διδασκαλία τους διαδραστικών εφαρμογών και παιχνιδιών, σαν αυτά που είχαμε την ευκαιρία να δούμε σε αυτήν την επίσκεψη!


Οι αποστάσεις στο σύμπαν σε δυνάμεις του 10!






Δεν υπάρχουν σχόλια: