Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Φεύγουν με το κεφάλι ψηλά!

Ο κ. Α.Παπασυμεών

ο κ. Παπασυμεών πλαισιωμένος απ τις κ.
Μπαραχάνου(αριστερά) και
κ.Ελευθερίου και κ. Κωνσταντινίδου(δεξιά)
Ο Σύλλογος Καθηγητών του Γυμνασίου μας.
Μετά απο 35  χρόνια προσφοράς στην Εκπαίδευση και την πατρίδα, ο Γυμνασιάρχης  μας κ. Παπασυμεών Ανδρέας και οι καθηγήτριες κ. Ελευθερίου , κ . Κωνσταντινίδου και κ. Μπαραχάνου συνταξιοδοτήθηκαν .Ο Σύλλογος των Καθηγητών αλλά και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων τους τίμησε  σε μια  λιτή τελετή που έλαβε χώρα στο Γυμνάσιό μας. Το γεγονός όμως που συγκίνησε ιδιαιτέρως ήταν όταν εκπρόσωποι των μαθητών του Γυμνασίου μας αλλά και του 1ου Λυκείου πρόσφεραν, ενώπιον των παρατεταγμένων μαθητών, στον κ. Παπασυμεών ανθοδέσμες και ένα λεύκωμα με πολύ συγκινητικές ευχές ,ως ελάχιστη ευγνωμοσύνη στον άνθρωπο που γαλούχησε χιλιάδες παιδιών.Στο λόγο που εκφώνησαν σκιαγράφησαν τον άνθρωπο , το χαρακτήρα ,το Διευθυντή  που χαράχτηκε τόσο έντονα στις καρδιές μας.  

 Κύριε Διευθυντά και αγαπητοί συνάδελφοι , σας ευχαριστούμε!
Σε λίγες μέρες θα δημοσιεύσουμε την τελευταία συνέντευξη που παραχώρησε ο Διευθυντής μας στη συντακτική ομάδα του σχολείου μας.
Η τελευταία συνέντευξη του Γυμνασιάρχη μας :

Κύριες Γυμνασιάρχα,
-         Εκπληρώθηκαν οι στόχοι που είχατε βάλει για το σχολείο αυτό;

Πιστεύω ναι. Οπωσδήποτε υπήρχε ένα μεγάλο πρόβλημα με τη στενότητα
του χώρου λόγω των λυομένων αιθουσών μέσα και έξω από το σχολείο.
Μας απασχόλησαν καθημερινά προβλήματα όπως η ασφάλεια των παιδιών
       και περιορίσθηκε ο ζωτικός χώρος που θα έπαιζαν. Άλλωστε η παραβατική
      συμπεριφορά ορισμένων παιδιών οφειλόταν στην έλλειψη  ζωτικού χώρου.
      Ήταν δύσκολες οι στιγμές που περάσαμε πιστεύω , όμως , πως με την           
       Ολοκλήρωση του έργου και την απομάκρυνση των λυομένων αιθουσών ,
       Τα πράγματα είναι πολύ καλύτερα για τα παιδιά , κυρίως για λόγους 
      λειτουργικούς. Είχαμε λάβει κιόλας , αρκετά μέτρα μέσω του Δήμου , ο
      οποίος μας βοήθησε πάρα πολύ , για να μπουν τα φώτα , η σηματοδότηση
      και η μπάρα. Υπήρχαν και κάποια προβλήματα με την κυκλοφορία , όμως
      ευτυχώς όλα τελείωσαν. Τώρα πλέον η νέα σχολική πτέρυγα είναι έτοιμη να
      λειτουργήσει  για τους μαθητές του Γυμνασίου , αλλά και του Λυκείου.
-         Πόσο καιρό χρησιμοποιούσατε τα κοντέινερς;
Από τον Αύγουστο του 2006 , δηλαδή  4 ολόκληρα χρόνια. Αρκετός καιρός
βέβαια, όμως υπήρξαν κατά διαστήματα κάποια προβλήματα τα οποία
έπρεπε να αντιμετωπιστούν , ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να τελειώσει το έργο. Ήταν και κάποιες οικονομικές και γραφειοκρατικές αδυναμίες , αλλά δόξα τω θεώ ,  όλα αυτά ξεπεράστηκαν και έχουμε τώρα αυτό το όμορφο στολίδι , κόσμημα , της περιοχής μας.

-         Ποιο ήταν , το μεγαλύτερο πρόβλημα , μια δυσκολία που αντιμετωπίσατε;
Δυσκολίες υπάρχουν στη ζωή , γιατί η ζωή είναι ένας συνεχής αγώνας.Θα έλεγα πως οι μεγαλύτερες δυσκολίες για εμένα , ήταν κατ’ αρχήν , η κατάσταση αυτών των λυομένων τάξεων , να βρεθεί οικόπεδο , να τακτοποιηθούν , όμως εκείνο το οποίο με προβλημάτισε και θα έλεγα ότι σε κάποια σημεία με στενοχώρησε , ήταν η ανάρμοστη συμπεριφορά εξωσχολικών παιδιών .π.χ. Τα επεισόδια που είχαν γίνει στην παραλία η έξω από το σχολείο μας κτλπ .Αναγκαστήκαμε να μπλέξουμε με δικαστικές αρχές , με αστυνομικές αρχές , με νοσοκομεία , που νομίζω επιβαρύνει το έργο του         διευθυντή , γιατί , ο διευθυντής δεν είναι για να τρέχει στα δικαστήρια , στα νοσοκομεία ή στην αστυνομία για καταθέσεις. Επίσης , δεν προβάλλεται ωραία το σχολείο για τη μαθητική μας κοινότητα. Πιστεύω , όμως , πως το αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία και τα πράγματα έχουν άρει το δρόμο τους.

-         Τι έχετε σκοπό να κάνετε από εδώ και στο εξής που θα είστε «ελεύθερος»;
       Είναι πολύ ωραία η ερώτησή σας γιατί είχα πραγματικά έλλειψη ελεύθερου
χρόνου  αυτά τα χρόνια , λόγω των υποχρεώσεων προκειμένου να
δημιουργηθεί αυτό το σχολείο. Τόσα καλοκαίρια εδώ να παρακολουθούμε , να      λέμε τις απόψεις μας για την καλύτερη λειτουργικότητα του σχολείου. Δεν θεωρώ τον εαυτό μου σαν ένα συνταξιούχο που σήμερα τελειώνει η μακρά εκπαιδευτική του πορεία.  Πιστεύω πως έχω ακόμα δυνάμεις και θα τις αξιοποιήσω για να παράγω έργο και να διαθέσω και αυτό τον ελεύθερο χρόνο για την οικογένειά μου και να κάνω πράγματα που στερήθηκα όλα αυτά τα χρόνια καμιά εκδρομούλα για παράδειγμα.
-         Αυτό αποδεικνύει πως, όπως δεν έχουμε εμείς ελεύθερο χρόνο, δεν έχουν και οι καθηγητές αλλά και όλα τα στελέχη της εκπαίδευσης.

Ένα πρόβλημα που πραγματικά με απασχολεί είναι η έλλειψη του ελεύθερου χρόνου , ώστε να μπορείτε να παίξετε , να χαρείτε , να ζήσετε. Πιστεύω με την αλλαγή του συστήματος να έρθουν έτσι τα πράγματα ,ώστε να έχετε κι εσείς ελεύθερο χρόνο , για να ζήσετε τη νεότητά σας και να κάνετε και πράγματα πέρα από το διάβασμα. Το σχολείο είναι ένας χώρος που προσφέρει γνώσεις , αλλά πιστεύω ότι βοηθά και στην ψυχική καλλιέργεια. Επίσης , θα έλεγα σαν συμβουλή αν θέλετε , λόγω της μακράς πορείας μου στην εκπαίδευση , να αγαπήσει ο νέος το σχολείο και τους δασκάλους ,γιατί ,όπως προανέφερα, το σχολείο δεν είναι μόνο παροχή γνώσεων και μεγάλος βαθμός , αλλά και ψυχική καλλιέργεια , δηλαδή ο ανθρωπισμός , οι αξίες , οι αρχές. Αυτά είναι που πιστεύω και θα τα έδινα σαν συμβουλή στους μαθητές μου , τους οποίους αφήνω πίσω , όμως θα παρακολουθώ τα βήματά τους  ,έστω από μακριά, και θα χαίρομαι κι εγώ με τη χαρά τους , τις επιτυχίες τους και την πρόοδό τους.


-         Αυτή είναι η συμβουλή σας λοιπόν στους μαθητές. Τώρα στην καινούργια διευθύντρια που μάθαμε πως είναι η κυρία Παπαναγνώστου έχετε να πείτε κάτι , να τη συμβουλεύσετε μήπως;
Κοιτάξτε η καινούργια διευθύντρια έχει τη δική της προσωπικότητα , έχει ωριμότητα και εγώ δεν είμαι εκείνος που θα της δώσω οδηγίες. Εάν μου ζητηθεί η άποψή μου , η γνώμη μου για τη λειτουργία του σχολείου , θα τη δώσω με χαρά. Τονίζω όμως , μόνο όταν μου ζητηθεί. Δεν μπορώ να συμβουλεύσω τον καινούργιο διευθυντή. Μαζί με την κυρία Παπαναγνώστου είχαμε μια άψογη συνεργασία και ειλικρινά φεύγω γεμάτος για τους μαθητές και τους συναδέλφους μου. Πιστεύω πως ήμουν μαζί και όχι απέναντί τους. Και με τους γονείς είχαμε μια άψογη συνεργασία. Είναι κάτι που με χαροποιεί και στο τέλος έχω προσπαθήσει . Αλλά ό,τι έχω κάνει  θα το κρίνουν οι γονείς σας , εσείς , και οι μελλοντικές σας επιτυχίες τις οποίες σας τις εύχομαι ολόψυχα.
-         Αυτές ήταν οι ερωτήσεις από μέρους μας , μήπως θέλετε να προσθέσετε κάτι;
Ήθελα κατ’αρχήν να ευχαριστήσω όλους εσάς και θα μου λείψουν τα νιάτα σας , η δημιουργικότητά σας , τα οποία είναι ο στόχος και ο σκοπός του σχολείου. Όπως σας είπα και προηγουμένως θα παρακολουθώ την πρόοδό σας από μακριά και θα χαίρομαι με τη χαρά και την επιτυχία σας. Και πάλι  σας ευχαριστώ και εύχομαι ολοκληρωτική επιτυχία στη ζωή σας. Οι ευχές μου να σας συνοδε΄ύουν στην πορεία σας.

-         Και εμείς σας ευχαριστούμε γι’αυτά που έχετε κάνει και έχετε προσφέρει. Γειά σας.

   Γειά σας παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: