Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

«Στα χνάρια της παλιάς Χαλκίδας» οι μαθητές του Γυμνασίου μας.

Μαθήτρια του 2ου Γυμνασίου
ενημερώνει τους συμμαθητές της
του 1ου, μπροστά απο την Αγ. Παρασκευή.
«Ο Σύλλογος Πολιτών «το Κάστρο» με την πρόεδρό του,τη  δική μας ,πρώην Γυμνάστρια κ.Ελευθερίου, σε συνεργασία με το 2ο Γυμνάσιο Χαλκίδας και τους μαθητές του που μας ξενάγησαν εξαιρετικά αλλά και την 23η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, διοργάνωσαν τετραήμερο εκδηλώσεων με θέμα «Στα χνάρια της παλιάς Χαλκίδας», που πραγματοποιήθηκαν από τις 28 Νοεμβρίου και ολοκληρώνονται αύριο 1η Δεκεμβρίου.

Στο τούρκικοαρχοντικό
 της οδού Παίδων
Οι εκδηλώσεις είχαν σαν στόχο την γνωριμία πολιτών και μαθητών με το παλιό «Κάστρο» της πόλης της Χαλκίδας και περιελάμβαναν περιηγήσεις σε σημαντικά, γνωστά και άγνωστα, μνημεία καθώς και μια ημερίδα με θέμα την αρχιτεκτονική της παλαιάς πόλης.
Κατά τις ημέρες επίσκεψης των μαθητών των Γυμνασίων, τη Δευτέρα και Τρίτη 29 και 30 Νοεμβρίου, αποκλείστηκε η κίνηση των τροχοφόρων σε μεγάλο τμήμα της παλαιάς πόλης.
Πρόγραμμα εκδηλώσεων:
Στην οικία του Βαϊλου
Κυριακή 28 Νοεμβρίου:
· Περιήγηση στην παλαιά πόλη με αρχαιολόγους της 23ης ΕΒΑ. Παράλληλες αφετηρίες: Αγία Παρασκευή - Τζαμί - Λαογραφικό Μουσείο, Ώρες έναρξης: 11:00, 12:00, 13:00.
Δευτέρα 29 Νοεμβρίου:
· Επίσκεψη μαθητών του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας στα μνημεία της παλαιάς πόλης και περιήγηση με αρχαιολόγους της 23ης ΕΒΑ. Παράλληλες αφετηρίες: Αγία Παρασκευή - Τζαμί - Λαογραφικό Μουσείο. Ώρες έναρξης 10:00, 11:00, 12:00
Τρίτη 30 Νοεμβρίου:
Ξεκούραση μπροστά
απο το τέμενος του
Εμίρ Ζαδέ(Τζαμί)
· Επίσκεψη μαθητών Γυμνασίων της Χαλκίδας στα μνημεία της παλαιάς πόλης με αρχαιολόγους της 23ης ΕΒΑ και με «ξενάγηση» από μαθητές του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας. Παράλληλες αφετηρίες: Αγία Παρασκευή - Τζαμί - Λαογραφικό Μουσείο. Ώρες έναρξης: 9:00, 10:00, 11:00, 12:00
Αύριο,Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα: «Τα μνημεία και η αρχιτεκτονική της παλαιάς πόλης», στο Θέατρο Παπαδημητρίου (Πλατεία Πυροσβεστικής).
Ομιλητές:
· κ. Νίκος Κοντογιάννης, Δρ. Αρχαιολόγος, 23η ΕΒΑ: «Από το βενετσιάνικο Negroponte στο οθωμανικό Egriboz»
· κ. Κωνσταντίνος Ιωαννίδης, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΕΜΠ, MSc Advanced Architectural Studies UCL: «Η αρχιτεκτονική της συνοικίας του Κάστρου από την κατεδάφιση των τειχών μέχρι σήμερα»
· κα Ευγενία Γερούση, Δρ. Αρχαιολόγος, Διευθύντρια 23ης ΕΒΑ,
· κα Ελίνα Αγγέλη, Αρχιτέκτων Μηχανικός ΑΠΘ, MSc Προστασία Μνημείων ΕΜΠ: «Προβλήματα και προτάσεις για την προστασία της παλαιάς πόλης της Χαλκίδας»

Σχετικά με τις περιηγήσεις που γίνονται αυτές ξεκίνησαν από μια ιδέα της προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου «το Κάστρο», κ. Λ. Ελευθερίου, τη συμμετοχή των μαθητών προγραμμάτισαν οι καθηγήτριες του 2ου Γυμνασίου Χαλκίδας κ.κ. Κ. Πίσχινα και Φ. Καταροπούλου, και από πλευράς 23ης ΕΒΑ οι περιηγήσεις θα γίνουν με τις αρχαιολόγους της Εφορείας κ.κ. Μ. Μιμιγάννη, Χ. Βασιλοπούλου και Ε. Μάλλιαρη, με γενική υπεύθυνη την αρχαιολόγο δρα Α. Κατσελάκη.»

1 σχόλιο:

pakys είπε...

http://4lyk-chalk.eyv.sch.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=46&Itemid=40