Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Mουσείο Φρυσίρα


Επίσκεψη  στο Μουσείο Φρυσίρα  5. 4. 2012

Μια ομάδα  περίπου 40 μαθητών του 1ου Γυμνασίου Χαλκίδας είχε την ευτυχία να έρθει πιο κοντά   στη μοντέρνα ζωγραφική παρακολουθώντας τη συλλογή «face to face του διεθνώς γνωστού  έλληνα συλλέκτη Βλάσση Φρυσίρα.

Ο βραβευμένος  συλλέκτης Βλάσσης Φρυσίρας  μας ξενάγησε ο ίδιος  στο ομώνυμο Μουσείο του και με τον άμεσο αυθεντικό λόγο του  καθήλωσε τα παιδιά και κυριολεκτικά τα μάγεψε διηγούμενος  τις προσωπικές του ιστορίες με τους διάσημους ζωγράφους που φιλοξενεί στην συλλογή του.

Σεμνός, γενναιόδωρος, αυθεντικός, όχι απλά ένας συλλέκτης αλλά ένας άνθρωπος με γνώσεις ζωγραφικής και κριτικό «μάτι» δωρίζει απλόχερα τις γνώσεις του  μεταδίδοντας το πάθος του για τη τέχνη.

Ο ζωγράφος Ανδρέας  Κοντέλλης τον παρομοιάζει με ένα λαγωνικό που εδώ και 30 έτη οδηγείται από το πάθος του για τη ζωγραφική αναζητώντας στη φόρμα  την αλήθεια, την κατάθεση. «Διαχρονικά  λειτούργησε σαν ζωγράφος γιατί κατάφερε να παραμερίσει το προσωπικό του απωθημένο να ζωγραφίσει και να το μετατρέψει σε μια παράλληλη ενθουσιώδη συνοδοιπορία.»  Ανδρέας Κοντέλλης.

Ο ζωγράφος Στέφανος Δασκαλάκης μας λέει επίσης για τον συλλέκτη και άνθρωπο  Βλάσση Φρυσίρα: «…έβαλε τους δικούς του κανόνες  και εφεύρε το νέο πρόσωπο του μαχόμενου συλλέκτη που υπερασπίζεται τους ζωγράφους που πιστεύει, που ζει μαζί τους και τους ενθαρρύνει. Είναι απίστευτη η αισιοδοξία που κατορθώνει να δώσει σε όσους βρίσκονται κοντά του.»

Το 2000 εγκαινιάστηκε το ομώνυμο μουσείο στη Πλάκα, στη σκιά της Ακρόπολης, προσφέροντας στο κοινό μια σπάνια ευκαιρία να γνωρίσει το έργο κορυφαίων  εκφραστών της σύγχρονης ευρωπαϊκής  παραστατικής ζωγραφικής.  «Το Μουσείο μου», τονίζει «ανήκει στο ομώνυμο Ίδρυμα και διοικείται από την οικογένειά μου. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα. Εάν λυθεί το Ίδρυμα, η περιουσία του θα περιέλθει στο Ελληνικό Δημόσιο, δηλ. το κτήριο της Μονής Αστερίου 3 και τα 2000 έργα τέχνης που του ανήκουν».      





Δεν υπάρχουν σχόλια: