Παρασκευή 6 Αυγούστου 2010

Το "μανιτάρι" του θανάτου.

Η Ιαπωνία τίμησε την 65η επέτειο του βομβαρδισμού της Χιροσίμα, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να εκπροσωπούνται στην τελετή για πρώτη φορά…
Η καμπάνα της ειρήνης κτύπησε στις 8.15 το πρωί, την ώρα που το βομβαρδιστικό Β-29 Enola Gay έριξε τη βόμβα στις 6 Αυγούστου 1945, και δεκάδες χιλιάδες επιζώντες, παιδιά και αξιωματούχοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή κάτω από τον καυτό καλοκαιρινό ήλιο.
«Αυτό που διαπερνά τη συνείδηση της παγκόσμιας γνώμης είναι η επείγουσα ανάγκη να καταργηθούν τα πυρηνικά όπλα», δήλωσε ο δήμαρχος της Χιροσίμα Ταντατόσι Ακίμπα. Ο απολογισμός εκείνης της βόμβας στα τέλη του 1945 ήταν 140.000 νεκροί, έναντι συνολικού πληθυσμού 350.000 κατοίκων της πόλης. Αρκετές χιλιάδες πολίτες πέθαναν αργότερα από διάφορες αρρώστιες και τραύματα.’
Σήμερα, ο επίσημος απολογισμός έχει φτάσει τους 269.446 νεκρούς. Τρεις ημέρες μετά την επίθεση στη Χιροσίμα, οι Ηνωμένες Πολιτείες έριξαν και δεύτερη ατομική βόμβα στο Ναγκασάκι. Εξι ημέρες αργότερα, η Ιαπωνία παραδόθηκε. Στην τελετή παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, ο πρώτος ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών που λαμβάνει μέρος στις εκδηλώσεις μνήμης για τον βομβαρδισμό της Χιροσίμα, και ο αμερικανός πρεσβευτής στην Ιαπωνία Τζον Ρους, εκπροσωπώντας για πρώτη φορά τις ΗΠΑ στην τελετή.

Σχετικά βίντεο:
1. Enola Gay  

2 σχόλια:

diel είπε...

http://tvxs.gr/news/%CF%84%CE%B1%CE%BE%CE%AF%CE%B4%CE%B9%CE%B1-%CF%83%CF%84%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%BF/%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CE%B7-%CF%87%CE%B9%CF%81%CE%BF%CF%83%CE%AF%CE%BC%CE%B1

Theodora είπε...

Μια εκδοχή για την σχέση του Αϊνστάιν με την κατασκευή της ατομικής βόμβας: "...του είπαν ότι υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Χίλτερ ετοιμάζει την κατασκευή ατομικής βόμβας. Αυτό διαπιστώνεται από το γεγονός ότι οι Γερμανοί κρατούν όλο το ουράνιο που εκμεταλλεύονται από τα ορυχεία της Τσεχοσλοβακίας και δεν το μεταπωλούν όπως συνήθιζαν.

Ο Αϊνστάιν συνειδητοποιώντας το δράμα της χιτλερικής παραφροσύνης και την τραγικότητα του κινδύνου που κρεμόταν πάνω από την ανθρωπότητα καλύτερα ίσως από κάθε άλλον αντιμετώπισε συνειδησιακό πρόβλημα. Πώς ένας ειρηνιστής να συμβάλει στην κατασκευή ενός τέτοιου καταστρεπτικού όπλου; Αν όμως οι σύμμαχοι δεν κατασκεύαζαν αυτό το όπλο, τότε σίγουρα θα το κατασκεύαζαν οι ναζί. Οι παθητικές αντιστάσεις δεν έχουν λόγο σε τέτοιες στιγμές και υπέγραψε το γράμμα που ήδη είχαν ετοιμάσει οι δύο επιστήμονες. Για το θέμα αυτής της υπογραφής του είπε αργότερα: «Για την επιστολή προς τον Ρούσβελτ χρησίμευσα σαν ταχυδρομική θυρίδα. Μου την έφεραν γραμμένη και την υπέγραψα». Το γράμμα αυτό υπογράφτηκε στις 2 Αυγούστου 1939. Όμως παραδόθηκε στον Ρούσβελτ στις 11 Οκτωβρίου σαν την πιο κατάλληλη στιγμή για να πεισθεί ο πρόεδρος Ρούσβελτ . Διαβάζοντας το γράμμα ο Ρούσβελτ είπε: «Να τεθεί άμεσα σε ενέργεια».

Ύστερα από λίγες μέρες σχηματίσθηκε η επιτροπή στην οποία συμμετείχαν οι Οπενχάιμερ, Φέρμι και Τζίλαρντ, αλλά ουδέποτε ο Αϊνστάιν . Στο μεταξύ η παρουσία ενός τέτοιου μεγάλου επιστήμονα στην Αμερική δεν θα μπορούσε να αφήσει αδιάφορη την FBI. Του άνοιξε Φάκελο 1.500 σελίδων, όπου χαρακτηριζόταν σαν «ακραίος ριζοσπάστης» και «συμπαθών του κομμουνισμού». Έτσι ο αρχηγός της FBl, Χούβερ , συνέστησε στον πρόεδρο Ρούσβελτ να μην τον συμπεριλάβει στην επιτροπή και ούτε να έχει καμιά σχέση με την επιτροπή για λόγους ασφαλείας των στρατιωτικών μυστικών.

Έτσι συνδέθηκε το όνομά του με την ατομική βόμβα, στην πραγματικότητα, όμως, αυτό που έκανε ήταν να διατρανώσει την αντίθεσή του στη χρησιμοποίηση της πυρηνικής ενέργειας για πολεμικούς σκοπούς σ' όλο τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του όταν ρίχτηκε η βόμβα στη Χιροσίμα : «Αν ήξερα πως θα το έκαναν αυτό δεν θα γινόμουν επιστήμονας αλλά τσαγκάρης». "